printListeaza acest articolul

INSEMNUL HERALDIC AL INSPECTORATULUI PENTRU SITUATII DE URGENTA "PETRODAVA" AL JUDETULUI NEAMT
Adaugat la: 2019-05-07 / Sursa: WWW.IJSUNT.RO
Insemnul heraldic al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Petrodava" al judetului Neamt din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta se prezinta dupa cum urmeaza:

* pe fond albastru, o acvila de aur, cu capul spre dreapta, incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, in gheara dreapta o spada de argint, in stanga o ramura de maslin verde.

Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema tarii si sigiliul statului, cu modificarile si completarile ulterioare, pasarea apare incoronata cu o coroana inchisa, cu toca purpurie, format dintr-un cerc frontal, cu borduri subtiri sus si jos, impodobit, in fata, cu o piatra dreptunghiulara culcata, patru pietre romboidale (doua la stanga, doua la dreapta) si doua perle pe flancuri, redate pe jumatate. De la marginea superioara a cercului se ridica opt fleuroane, in forma de varf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea si al cincilea mai mari si decorate fiecare, cu cate o piatra rectangulara, ornata cu doua linii negre orizontale sus si jos si alte doua linii verticale pe flancuri, asezata in pal, inconjurata de trei perle mici, pozitionate in triunghi, si, in partea inferioara, de o piatra ovala dispusa in pal, cu al doilea si al patrulea mai mici si incarcate, fiecare, cu cate o piatra ovala pe centru si cu o perla mica deasupra; primele trei fleuroane din fata sunt intercalate de doua varfuri ascutite, terminate cu perle. Din varfurile fleuroanelor, pleaca, in sus, spre mijlocul coroanei, opt lame inguste, dintre care primele cinci din fata sunt vizibile, de forma arcuita si ornate cu perle, care se reunesc si se termina la mijloc printr-un glob impodobit cu o centura in forma de fascie, mai ingrosata, din mijlocul careia se inalta un pal care atinge virful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciata, romaneasca, pe mijlocul careia broseaza crucea Sfantului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietre rectangulare, romboidale, ovoidale si perlele de culoare alba.

* Pe pieptul acvilei, un scut taiat:

1. In partitiunea 1 (pe purpuriu): doua topoare incrucisate in saritoare, suprapuse de o casca de pompier asezata din profil; in partea de jos, o grenada explodand, de la care pornesc in dreapta si in stanga ramuri de stejar, totul de argint; pe centrul acestei compozitii broseaza o turta portocalie, incarcata cu un triunghi albastru, alezat;

2. In partitiunea 2 (pe albastru): capra neagra, sarind spre dreapta pe o stanca din argint. In partea inferioara, sub acvila, deviza scrisa cu litere negre pe o esarfa alba: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ SI DEVOTAMENT). In exerga, intre doua cercuri liniare aurii, legenda scrisa cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond albastru: * INSPECTORATUL PENTRU SITUATII DE URGENTA * (in partea de sus si in sensul acelor de ceasornic) ,,PETRODAVA" AL JUDETULUI NEAMT (in partea de jos si in sens invers acelor de ceasornic).


III. SEMNIFICATIA ELEMENTELOR INSUMATE:
a) casca si topoarele sunt preluate din insemnele pompierilor militari folosite din a doua jumatate a secolului al XIX-lea;
b) grenada explodand: aminteste de participarea pompierilor militari la Razboiul pentru cucerirea Independentei de Stat a Romaniei;
c) ramurile de stejar - forta, puterea, autoritate veche;
d) turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat - protectia civila;
e) capra neagra si stanca - elemente preluate de la stema judetului Neamt, pe teritoriul careia unitatea isi desfasoara activitatea. Potrivit normelor legale, insemnele heraldice proprii, instituite si utilizate in Ministerul Afacerilor Interne constituie mijloace de identificare si particularizare a structurilor si personalului acestuia, imbinand prin simbolistica lor traditiile de arma cu reprezentari actuale.

COPYRIGHT:© www.ijsunt.ro
Pentru mai multe detalii contactati Compartimentul Informare si Relatii Publice.