Stema ROMANIA     Stema MINISTERUL AFACERILOR INTERNE   Stema INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA
ZIUA INTERNATIONALA PENTRU REDUCEREA RISCULUI DEZASTRELOR NATURALE

Adresa
CADRE TEHNICE
Adresa
CULT

Adresa
OPERTORI ECONOMICI/
INSTITUTII

Adresa
INVATAMANT
Accesari: 309
Accesari: 308
Accesari: 306
Accesari: 508
[pentru detalii-click pe titlu]


13 0ctombrie 2015

Pe parcursul ultimilor patru ani campania Step up dezvoltata de UNISDR s-a concentrat pe includerea unor comunitati mari in activitatea de management a riscului dezastrelor, comunitati care detin o cantitate foarte mare de informatii despre vulnerabilitatea si expunerea la dezastre, din perspectiva proprie: Copiii (2011), Femeile si fetele (2012), Persoanele cu dizabilitati (2013) si Persoanele in varsta (2014). Toate aceste grupuri au o experienta comuna si o intelepciune care poate consolida pregatirea si raspunsul in fata dezastrelor pentru societate in ansamblul sau. Ziua Internationala din acest an incheie aceasta serie cu o privire catre cunostintele detinute de intreaga comunitate care este amenintata de dezastre si care trebuie sa implementeze cunostintele pe care le are referitor la traditia si experienta in domeniul prevenirii dezastrelor.

    Storytelling
          Pe parcursul acestei activitati va fi transmisa urmatoarea poveste, insotita de mesajul aferent:
Cand Oceanul Indian a lovit in decembrie 2004, aproximativ 250.000 de oameni au fost ucisi de-a lungul coastelor Asiei si Africii. In Insula Simeulue, o mica insula aflata la doar 40 de km fata de epicentrul cutremurului, aproape toata populatia a supravietuit datorita cunostintelor transmise din generatie in generatie. Insula Simeulue situata pe coasta de vest a Indoneziei are o populatie de 83.000 de locuitori care isi castiga existenta din pescuit si agricultura. Ziua de 26 decembrie 2004 arata ca oricare alta in Simeulue. Un grup de copii se aflau pe tarmul marii si jucau fotbal cand un puternic cutremur a lovit insula. Primul lucru la care s-au uitat a fost felul in care se manifesta oceanul. Cand au vazut ca a aparut refluxul au stiut ca trebuie sa alerge pe dealuri. De unde au stiut acest lucru? De la stramosii lor. Astfel, in 1907 un puternic tsunami a lovit insula iar invatatura strabunicilor a fost urmatoarea: cand are loc un cutremur priviti oceanul, daca este la reflux adapostiti-va pentru ca va urma un  tsunami. Toata insula s-a refugiat pe dealuri si in 2004 au fost inregistrati doar 7 morti, fata 100.000 inregistrati in regiunea vecina, Aceh. Povestea Insulei Simeulue demonstreaza puterea informatiei, a cunostintelor, in reducerea impactului dezastrelor.
Revenind la judetul Neamt, mesajul acestei zile trebuie sa contina efectele generate de dezastre si masurile ce trebuie adoptate, astfel:

  1. Anual in judetul Neamt mor 6 oameni in incendii, de regula oameni invarsta sau copii. Echipati-va locuinta cu detectoare autonome de fum;
  2. Anual in judetul Neamt mor 6 oameni inecati. Respectati regulile referitoare la scaldat;
  3. La cutremurul din 1977 Toma Caragiu a decedat pe fondul nerespectarii unor reguli. Studiati campania de informare preventiva a IGSU, Nu tremur la cutremur!

*
*      *
Pentru sarbatorirea zilei de 13 octombrie se va organiza un exercitiu de alarmare publica avand in vedere urmatoarea situatie ipotetica:
In data de 13.10.2015 ora 09.45, in zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pamant cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter si o durata de 20 secunde, care s-a manifestat in zona de NE a Moldovei cu intensitati de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. In judetul Neamt, efectele cutremurului au produs avarierea unor cladiri, a retelelor electrice, de gaze naturale si de telefonie.

In data de 13.10.2015 la ora 09.45 la nivelul judetului Neamt se va introduce semnalul ALARMA LA DEZASTRE compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele (durata totala de 2 minute). Semnalul va fi emis de sirenele electrice si electronice aflate in proprietatea autoritatilor publice locale. La ora 10.00 se va introduce semnalul INCETAREA ALARMEI care se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.Regulile referitoare la modul de comportare in caz de cutremur le pot gasi pe site-ul http://nutremurlacutremur.ro/comportament.htm .

Campania nationala de informare si pregatire a populatiei pentru cutremur Nu tremur la cutremur

FEEDBACK exercitiu 13 octombrie 2015
FEEDBACK exercitiu 13 octombrie 2015

afis_13_octombrie_2015Campania STEP UP
dezvoltata de UNISDR

International Day for Disaster Reduction

2015: Knowledge for Life


2014: Resilience is for Life


2013: Living with Disability and Disasters


2012: Women and Girls: the [in]Visible Force of Resilience


2011: Making Children and Young People Partners for Disaster Risk Reduction


PIATRA NEAMT, Str. Cuiejdi, nr. 34,Cod postal:610024 / Tel:0233.216815, 0233.216816 / http://www.ijsunt.ro
Copyright © 2015 ISU NEAMT | Toate drepturile rezervate