Stema ROMANIA     Stema MINISTERUL AFACERILOR INTERNE   Stema INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA
CAMPANIE ISU NEAMT: ECHIPEAZA-TI LOCUINTA CU DETECTOARE DE FUM!


Campanie Detectoare IMPORTANTA DETECTORULUI DE FUM AUTONOM

In cele mai multe cazuri, in incendii decesele sunt din cauza fumului. Conform literaturii de specialitate si a studiilor publicate, la cei mai multi oameni decedati in incendii, pierderea vietii a survenit la persoanele surprinse in timpul somnului. Unii dintre acestia ar fi putut supravietui daca ar fi avut locuinta protejata cu un detector de fum. Un numar mare de oameni isi pierd viata anual datorita incendiilor, altii sunt raniti grav sau raniti usor. Pagubele ating ordine de marime considerabile.

CE ESTE DETECTORUL DE FUM ?

Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea si alarmarea la incendiu, care functioneaza pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizarii, pentru utilizarea in domeniul locuintelor sau altor aplicatii asemanatoare. Parametrul supravegheat de regula cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuinte.

Rolul unui detector consta in a depista si semnaliza cāt mai repede incendiul. In caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarma (85 dB). In cazul in care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune in pericol buna lui functionare, se initiaza o semnalizare audibila printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu.

TIPURI DE DETECTOARE DE FUM

 • detector de fum cu camera de ionizare: detector sensibil la produse de combustie capabile sa afecteze curentii de ionizare din interiorul detectorului;
 • detector optic de fum: detector sensibil la produse de combustie capabile sa afecteze absorbtia sau difuzia unei radiatii in domeniul infrarosu, vizibil si/sau ultraviolet spectrului al electromagnetic.


 • MODUL DE AMPLASARE

  Detectorul autonom trebuie amplasat la mijlocul camerei sau holului astfel incāt sa aiba o distanta de siguranta de cel putin 30 de cm fata de pereti sau de sursele de lumina.

  Detectoarele pot genera semnale de alarma numai daca fumul intra in senzor, prin urmare orice fenomen care produce obturarea intrarilor la senzor, cum ar fi lucrari de zugravire, pozarea unor grinzi etc., pot impiedica functionarea detectorului.

  Detectorul autonom amplasat in incaperi pe tavan nu sesizeaza fumul care se propaga prin pereti, prin cosuri sau prin tavane si podele.

  MENTENANTA SI REGULI DE BAZA

  Curatati periodic de praf detectorul autonom de incendiu. In cazul in care carcasa acestuia nu se deschide, eliminati praful prin sita folosind in dispozitiv de aspiratie.

 • Nu neglijati deteriorarile de natura electrica, mecanica sau cele datorate conditiilor de mediu (umiditate, igrasie etc..), care pot surveni la o manevrare necorespunzatoare, la schimbarea bateriilor.
 • Nu amplasati detectorul autonom de incendiu pe perete, deoarece fumul se ridica intotdeauna catre plafon!
 • Nu amplasati detectoarele autonome de incendiu in bucatarie, deoarece acestea se pot declansa din cauza fumului de la gatit!


 • DE UNDE PROCURAM

  Detectorul de fum autonom se poate achizitiona de la oricare producator de profil sau de la oricare operator economic care monteaza instalatii de detectie si semnalizare antiincendiu.

  Pretul unui detector poate varia intre 25 si 90 de RON.


  Adrese web:

  1. http://www.editura.mai.gov.ro/documente/biblioteca/2009/sisteme%20de%20detectie/sisteme%20de%20detectie%20finalizata.pdf

  2. http://www.igsu.ro/documente/informare_preventiva/Ghid_prevenire_incendii_apartamente.pdf

  3. http://www.igsu.ro/documente/informare_preventiva/Ghid_prevenire_incendii_mediu_rural.pdf

  4. http://www.nfpa.org/~/media/Files/Research/NFPA%20reports/Overall%20Fire%20Statistics/CostOfFireInforgraphic.pdf

  5. http://www.usfa.fema.gov/campaigns/smokealarms/alarms/index.shtm

  6. http://www.brkelectronics.com/faqs/diy/recommended_locations_for_smoke_alarms

  7. http://www.nfpa.org/safety-information/for-consumers/fire-and-safety-equipment/smoke-alarms/installing-and-maintaining-smoke-alarms
     
  PIATRA NEAMT, Str. Cuiejdi, nr. 34,Cod postal:610024 / Tel:0233.216815, 0233.216816 / http://www.ijsunt.ro
  Copyright © 2014 ISU NEAMT | Toate drepturile rezervate