printListeaza aceste articole In aceasta data au fost 1 eveniment(e)!

Misiune de stingere incendiu acoperis bloc de locuinte
Data: 28 07 2017
Astazi, la ora 13:04, Dispeceratul Integrat ISU - Ambulanta al judetului Neamt a fost anuntat, prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta „112”, despre producerea unui incendiu la acoperisul unui bloc de locuinte in municipiul Piatra Neamt, str. Aleea Viorelelor. Pentru localizarea si stingerea incendiului, au fost mobilizate urmatoarele forte si mijloace: cinci ofiteri si 25 subofiteri cu sase autospeciale de stingere cu apa ?i spuma, o autospeciala de lucru la inaltime, o autospeciala de descarcerare, doua autospeciale de capacitate mica si o autospeciala SMURD de prim ajutor din cadrul Detasamentului de Pompieri Piatra Neamt. A fost solicitat sprijin de la operatorul economic de distributie a energiei electrice/gaz metan pentru oprirea acestor utilitati in zona evenimentului si a furnizorului de apa pentru cresterea presiunii apei pe reteaua de hidranti.

La sosirea fortelor, incendiul se manifesta pe toata suprafata acoperisului. S-a intervenit concomitent pentru localizarea si lichidarea incendiului si pentru cautarea/ salvarea/evacuarea persoanelor din imobil. Cel mai important obiectiv al acestei interventii l-a reprezentat evacuarea locatarilor blocului de locuinte pentru a nu inregistra victime, fiind evacuate sase persoane de catre salvatori. Alte doua persoane au fost evacuate de colegii de la Inspectoratul judetean de Jandarmi Neamt, deoarece au refuzat evacuarea, restul locatarilor s-au autoevacuat inaintea sosirii echipajelor de pompieri militari. Au fost constituite doua echipe de cautare-salvare, care au verificat toate cele 32 de apartamente aflate in cele doua scari ale blocului.

O alta prioritate a interventiei a constituit-o evitarea propagarii incendiului la etajele inferioare, aspect urmarit de catre fortele de interventie care au actionat de la nivelul terenului. Pentru lichidarea incendiului s-a refulat apa de la inaltime cu autoplatforma si s-au realizat dispozitive de interventie prin cele doua case de scari, cu câte doua tevi de refulare.
Pentru a avea o imagine completa asupra interventiei trebuie mentionate urmatoarele aspecte:

• Autoplatforma, care permite refularea apei de la inaltime, necesita o suprafata de 10 X 8 metri pentru a putea fi calata;
• Gabaritul autospecialelor si caile de acces existente in zona nu au permis amplasarea acestora intre cladirea Inspectoratului Scolar Judetean si blocul incendiat;
• In zona interventiei existau trei hidranti de incendiu care au permis alimentarea directa cu apa a autospecialelor;

Incendiul a fost lichidat la ora 14:20.

In urma producerii incendiului nu au fost victime omenesti si nici apartamente afectate de incendiu. In urma evenimentului au ars acoperisul blocului din astereala lemn, invelitoare tigla, carton bituminat si tabla pe o suprafata de cca. 800 mp, deseuri hârtie, textile si lemn.

Dupa finalizarea interventiei s-a stabilit ca imprejurarea determinanta a producerii incendiului a fost ,,fumatul in locuri nepermise sau neprotejate termic corespunzator”.

Se cuvine sa mentionam si implicarea in gestionarea acestei situatii de urgenta a doi subofiteri din cadrul Inspectiei de Prevenire, care verificau la momentul producerii incendiului un operator economic in vederea emiterii autorizatiei de securitate la incendiu, acestia asigurând evacuarea locatarilor precum si a cadrelor Detasamentului de Pompieri Piatra Neamt aflate in turele libere care au sprijint la locul interventiei colegii aflati in tura de serviciu.COPYRIGHT:© www.ijsunt.ro
Pentru mai multe detalii contactati Compartimentul Informare si Relatii Publice.