printListeaza acest articolul

Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor
Adaugat la: 2017-10-11 / Sursa: WWW.IJSUNT.RO
Potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Anul acesta tematica zilei este „HOME SAFE HOME”.

13 octombrie - Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor reprezinta o oportunitate pentru promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene.

In acest context, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt in colaborare cu Inspectoratul Scolar al Judetului Neamt, si-a propus sa reaminteasca elevilor regulile de comportare si masurile de protectie, pe timpul si imediat dupa producerea unui cutremur, prin organizarea unui exercitiu la nivelul unitatilor de invatamant din judetul Neamt.

SCENARIUL EXERCITIULUI prevede urmatoarele: In data de 13.10.2017 ora 09.45, in zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pamant cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter si o durata de 20 secunde, care s-a manifestat in zona de NE a Moldovei cu intensitati de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. In judetul Neamt, efectele cutremurului au produs avarierea unor cladiri, a retelelor electrice, de gaze naturale si de telefonie.

Exercitiul se va desfasura pe 13 octombrie 2017, incepand cu ora 09,45 prin introducerea semnalului „Alarma la dezastre” (5 sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde), iar pe parcursul celor 15 minute, personalul didactic, cel auxiliar si elevii de la toate unitatile de invatamant din judet vor recapitula regulile de comportare in caz de cutremur, scenariul presupunand ca ora introducerii semnalului de alarmare este ora producerii cutremurului de pamant. Cu aceasta ocazie, va fi verificata si functionarea sistemului de alarmare din judet, precum si audibilitatea semnalelor transmise.

Activitatea va fi monitorizata de cadre militare de la ISU Neamt si de personal al serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, incheindu-se la introducerea semnalului „Incetarea alarmei” (un sunet continuu cu durata de 2 minute).

Pe aceasta cale propunem operatorilor economici din judetul Neamt, sa se implice in activitatea de reducere a riscului dezastrelor prin participarea la exercitiul de alarmare publica ce va avea loc in data de 13 octombrie 2017 incepand cu ora 09:45.

Detalii EXERCITIU (click aici)

COPYRIGHT:© www.ijsunt.ro
Pentru mai multe detalii contactati Compartimentul Informare si Relatii Publice.