printListeaza acest articolul

IGSU va desfasura lunar exercitii pentru testarea si verificarea sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila
Adaugat la: 2017-08-02 / Sursa: WWW.IJSUNT.RO
In toate judetele tarii vor avea loc exercitii pentru verificarea functionarii mijloacelor de alarmare a populatiei, in vederea centralizarii permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de instiintare, avertizare si alarmare, precum si pentru pregatirea continua a autoritatilor administratiei publice locale.

Incepand cu luna august a anului curent, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, in intervalul orar 10.00 - 11.00, vor fi actionate sirenele de alarmare publica existente la nivel national.

Simularile vor incepe miercuri, 02 august a.c. si vizeaza atat verificarea echipamentelor care pot fi actionate in mod centralizat (simultan), dar si a celor cu actionare locala.

Totodata, rezultatele verificarilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize in comitetul judetean pentru situatii de urgenta, in vederea imbunatatirii modului de alarmare a populatiei in situatii de protectie civila.

Prin modul de actionare mijloacelor tehnice de alarmare exista posibilitatea de a crea disconfort in spatiul public, motiv pentru care asiguram cetatenii ca astfel de exercitii periodice sunt necesare si benefice.

In data de 02.08.2017, la nivel judetean se va desfasura un exercitiu de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de urgenta, ce urmareste antrenarea autoritatilor administratiei publice locale si pregatirea populatiei prin cunoasterea semnificatiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reactie al autoritatilor la primirea mesajului de instiintare, obtinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate si gradul de acoperire acustica. La aceasta activitate sunt planificate sa participe urmatoarele structuri/institutii:

a) Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt
b) Structurile M.A.I. de la nivel judetean;
c) Comitetele locale pentru Situatii de Urgenta din mun. Piatra-Neamt, oras Bicaz, oras Roznov, comunele: Borca, Farcasa, Poiana teiului, Ceahlau, Hangu, Tasca, Tarcau, Pingarati, Al. Cel Bun, Dumbrava-Rosie, Savinesti, Zanesti, Podoleni, Costisa, Rediu, Borlesti;
d) S.C. KÖBER S.R.L Dumbrava-Rosie, S.C. YARNEA S.R.L. Savinesti, G.A. PRO CO CHEMICALS S.A. Savinesti, S.C. RIFIL S.A. Savinesti , S.C. Mecanica Ceahlau S.A., S.C. EMA S.A., S.C. Langellotti, S.C. IMOB, S.C. FIBREXNYLON S.R.L., ANRS PS UT 330 Podoleni - siloz chimic.
e) S.C. Hidroelectrica S.A. - Sucursala „Hidrocentrale” Bistrita.

Scenariul exercitiului este urmatorul:
- 02.08.2017, ora 10.15, se vor pune in functiune toate mijloacele de alarmare a populatiei prin introducerea semnalului „ALARMA LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, ale structurilor implicate (sirene electrice, electronice, clopote).
Pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic „ALARMA LA DEZASTRE” va fi precedat de mesajul vocal: „Cetateni, acesta este un exercitiu! Nu intrati in panica!”
- 02.08.2017, ora 10.45, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt transmite un mesaj de instiintare pentru incetarea exercitiului.
- 02.08.2017, ora 11.00, se vor pune in functiune toate mijloacele de alarmare a populatiei prin introducerea semnalului „INCETAREA ALARMEI” ale structurilor implicate (sirene electrice, electronice, clopote), compus dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.
Mijloacele de alarmare de la nivelul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta vor fi dublate de punerea in functiune a sirenelor electronice ale S.C. HIDROELECTRICA S.A., SUCURSALA „HIDROCENTRALE” BISTRITA si ale operatorilor economici mentionati mai sus.

INFO BACKGROUND

In perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a desfasurat, la nivel national, cel mai amplu exercitiu de testare a sirenelor care anunta situatiile de protectie civila.
Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel national.

Instiintarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia prin intermediul sirenelor electrice si electronice au loc pe timpul inundatiilor, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.

Recomandam cetatenilor sa ramana calmi si sa urmareasca informarile ISU Neamt pentru situatii de urgenta.

GALERIE FOTO (facebook)COPYRIGHT:© www.ijsunt.ro
Pentru mai multe detalii contactati Compartimentul Informare si Relatii Publice.